Followers

Wednesday, March 25

10 AYAT 'REJECT' DARI LELAKI

  • Aku syg kau tetapi ko sudah spt adik sendiri. Tak lebih dr tue..
  • Ada jurang perbezaan antara kita. Siapalah sye hendak dibandingkn dgn awk yg dtg drpd kuarge senang
  • Sy tak berapa pasti lagi. Apa kata kite berkawan dan berkenalan dlu?
  • Ada byk perkara belum settle lagi. Tunggulah bila saya sudah stabil.
  • Saya dah ade kekasih. Awak terlmbt ski aja. Kalaulah kita bertemu lebih awal.
  • Saye tak date wanita satu tmpt kerja. Susah..
  • Percayalah cakap saya. Its not u, its me..
  • Saya mahu tumpukn perhatian pd kerjaya. Kalau sye sibuk sgt, takot nti sye abaikn awak pula. Tak adil.
  • Saya nk idup membujang aja. Kalau saya da bersedia, mungkin kita akn bersama
  • Kita berkawan ajalah. Ah, perasaan ni sekejap aja, nanti hilanglah.

Kalau suka boleh LIKE....

shopping.. shopping.. shopping..



shopping?? sinonim dgn gals aite??
aku gals.. so.., gile la shopping... bln nie gaji up sket..! hehe

so.., in planning nk soping sakan neyh..

then.., lately nie byk sgt on9 shopping yg aku jmpe di myspace..

tp.., kebyknnye bundle pnye brg.. aku tak ske brangan bundle nie sebenarnye..

kualiti nyer kurang memuaskn bgi seorg yg cerewet cm aku..

and dish is da only one yg bkn bundle..


aku wat survey...

harge bleh tahan.. aku ske..!

juz tak taw nk choose mane satu coz byk sgt..

nie antare bju2 yg aku rase aku mcm nk bli..huhu



aku egk org nie pkai cm cntek.. klo aku yg pkai msti lgi cntek kot.. kui3

yg nie pn cantek gak.. aku ske2..

n ade lgi byk.. n aku tak taw nk choose.. rambang mate.. kui3.
nie blog boutique tue...
http://marblearchboutique.blogspot.com/
siap ade showroom taw.. aku nk gie la nti..
baru la seronok.. keh3

SHOWROOM (FREE CUSTOMER PARKING):
10, JLN. DESA KIARA,MONT KIARA, 50480 KL
Opening Hours: 10am - 9pm
(RIGHT NEXT TO SRI HARTAMAS SQUARE)


Kalau suka boleh LIKE....

life life life

firstly.., time kaseh kpd followers2.. yg sudi mengikuti perkembangan blog aku yg xseberape ini.. sori coz lmbt update.. lately nie bz sket.. bz utk gathering teknik klang yg dijangke diadakn pde 25 april nti..
tak sbar nk gie.. coz.., nk jmpe ngan semue ex2 student.. (tak de scandal taw)..!


dish week.., aku betekat nk anta gak form dwi remaje tueh..
nk jugak nk jugak nk jugak.. (ipin) passshiii..!
dates yg dirancang utk dish week tak jdi..
kerna membe aku tue ade kursus.. so.., dates terpakse la cancel..
aku tetp gak nk kuar.. nk tgk wayang ke ape ke..
pie studio ke.. coz ptg tue aku ade meeting club..
spe eyh yg sudi temankn aku neh?? spe spe spe??

on 15-17 april.. aku akn gie epoh.. waa.. cant wait2!!
coz.., da lme sgt nk jengjalan... smbil nyelam minum la aer skali.. (^_^)
nti aku update pic yer.. msti la akn bertimbun picnyer nti..
coz gie 3 ari lak.. eeeee.... serrooonnnoookknyeerr... haha!

smlm...., aku da dpt cite tak besh..
engat nk share ngan sumone.. sedih la..
tp., aku eppy jugak in da same time...
coz.., akhirnya die bejaye mnjlankn projek yg die rancangkn..
xpe la aku tak de mase die sng.. tak esah pn..
aku eppy dgr die akn sng dan bahgie dgn keidupan baru die..
hope aku dpt maafkn die di saat aku sdg mencube tuk lupekn die..
ianye perlukn mase.. ini will be da laz dat im know a story bout die..
bkn aku nk amek taw.. tp.., org memberitaw..
wat can i do?? aku juz dgr je..
so.., aku istiharkn di sini.. jgn cite lgi psl die..
bia la die dgn keidupn baru die.. aku dgn keidupan baru aku..

waaaa... beckp psl bola.. sengal toi fanatik2 MU..!
ye la.. korg je la yg fanatik.. aku tak kan??
u will neva walk alone.. aku mncrik back up2 aku.. kah3..
actually.., since taon nie je aku jdi fanatik bola..
before dish aku x ikot pekembangan sgt..
tp.., LIVERPOOL mmg tetap di ati aku dr zaman owen lgi.. heh!
now.., aku akn survey byk2 lgi tentang bola..
byk yg aku tak taw sbenarnye.. so.., aku tak nk ulas pnjg lebat..
anyone fan liverpool tue.., tlg2 la aku yer.. hehe


Kalau suka boleh LIKE....

Saturday, March 21

~choose~

arrrgghh... starting je org da leh taw yg aku tensi..!

ade byk mende yg aku nk kne choose.. serabot otak..!!

byk yg aku plan nk wat.. tp.., sumetimes tak jadi..
lumrah keidupan.. kite hanye mampu merancang..

aku plan nk future degree in a month of july.. BUT aku kne pikir celah mane aku nk crik financing.. pening gak neh.. gaji bkn byk mane pn.. da la closed date tuk apply pjj 27 march nie..! ish.. kne pikir btoi2 nie.. kang yg dikeja tak dpt.. yg dikendong beciciran plak.. abes stadi aku nti..
then.., ade meeting club 28hb nie.. still tinking wether aku leh gie or not..
coz.. byk commitment yg aku nk kne pikir..
actually da deal ngan membe nk kuar dates..
but meeting tue stating at 4 pm..
ermm.. kne discuss dlu ngan mai friend nie.. hope dat he will understand.. hhuhu..
fuhhh.. will setel satu probs..!

aku still waiting for a confirmation dri membe aku..
die de convo bln 4 nie.. kt poli ipoh..
tetibe aku dgn tidak malunye m'offer diri nk follow..
bkn sebab ape.. aku teringin nk p jengjalan je.. dats it..
at the same time.. aku sbnarnye nk bli nset.. coz nset yg ade skang sengal n biul..!
tp.., still can use la.. but cam tak besh la an..
nie yg pening nie.. klo membe aku kate okay yg aku leh join dorg.. dats mean aku kne tangguh tuk bli fon ke?? waaaa... y i cant choose both??!! menci2..!!

aku ade gath teknik klang..
gath nie organize by senior.. aku terase sgt nk gie..
coz.., nk jmpe la senior2 yg dirindui.. n must be dorg pn rindu aku jugak kot.. haha perasan abes nie..!
in progress to persuade kwn aku sorg nie tuk follow..
die kate nk wat gath tuk batch kite pn susah.. ini kn pula gath besar2 cm nie..
tp.., klo kite sndri tak nk gie.. cm ne nk jaye?? toi tak?? ish2..!
so.. if ko bce blog aku nie.. jom la oshin.. haha mention name tueh..
aku sapot la sket2.. half2.. huhu.. lg half soh akak syg ko sapot..
aku hanye ntikn jwpn yes dri ko.. hehehe =0

Kalau suka boleh LIKE....

Friday, March 20

gosip melanda..!!


Hari nie as usuall aku gie kije cm biase.. awal sket.. sek baek tak telmbt cm ri tue.. pgi2 aku da jdi alarm kejutkn org.. kije nie m'ingatkan aku pd rutin2 aku terdahulu.. but.., aku rase lgi senang nk kejut membe dri kejutkn bf....

aku bli bekpes cm biase.. ns lemak.. makanan wajib aku setiap pgi.. n stating kul 10 aku akn mule la mengantok.. haha kije lak cm biase gak.. membusankn.. dissbkn ari nie ari jumaat so.., ade la manifest tuk shipment ke US.. and ade la yg dtg membawa no 'bl' tuk aku.. si sebuk ini menyuruh aku m'update 'bl'.. die bkn nk update sndri.. taw suruh2 org je.. haha

aku dilanda gosip lak di ofish tadi.. actually da lme da ianye bermule.. juz becoz aku borak ngan mamat sekor nie je.. tetibe dorg nk gosip2 kt kteowg... ofis2mate aku mmg sengal.. smlm tetibe menjadi bahan lak lgi skali.. arrgghh sengal..

aku tetibe jdi pelik npe mr carrick aku jarang on9 lately nie.. nk msg aku pn da jarang.. then...., baru aku taw.. rupenye die sebuk maen ps2.. mcm bdak2.. haha
ptot la tak msg2 aku da..

sumtimes aku agak weird la sket.. npe an.., klo gals n boys tue close.. pasti akn dilanda gosip2.. y eh?? gals n boys cant be friends ke?? i dont tink so la.. coz.. byk mende kite leh share wen kite be friends dgn boys.. tak cye?? try la.. but.., if feeling tetibe wujud.., aku tak jamin eh.. haha im easy to likes sumeone.. but im not easy to fall in love with sumone...

life aku getting better lately nie.. aku rase seronok coz aku mampu bantu membe2 aku dlm probs dorg.. even tak seberape mane yg dpt aku bantu.. tp.. aku rase agak berbangge coz mampu menolong sket.. kirenye berbaloi la jugak.. khi3..


***the end***


Kalau suka boleh LIKE....

Thursday, March 19

:wanita itu cantek:

Nie antara artikel yg aku copy paste from email yg aku dpt.. so.., enjoy reading..! Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya


"Mengapa engkau menangis?"
"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti", kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"

Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,
"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.. Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman: "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa.

Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu: Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."

"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya " tempat dimana cinta itu ada."

Kepada kaum lelaki, sedar dan ingat akan kecantikan wanita mereka yang azali bukan pada kecantikan luaran semata-mata.. Selami lah hati wanita mu.. dan ingat lah.
Setiap Wanita itu Cantik!

Kalau suka boleh LIKE....

Wednesday, March 18

♥love comes wen we believe♥



Salah satu sebab mengapa ada sesetengah orang lambat menemui cinta adalah kerana timbul kesangsian di dalam hati mereka. Dek kesangsian itu, timbul rasa tidak yakin atau simply kekurangan jati diri.

Cinta ada untuk setiap daripada kita. Bahkan, ia telah ditentukan siapa orangnya yang akan menjadi kekasih anda, bila anda akan jumpa, di mana anda akan jumpa dan untuk apa dia ditemukan sebagai cinta hati Anda. Mesti ada hikmah di sebalik semua itu.

Jika Anda sedang mencari cinta atau tercari-cari makna cinta, sebenarnya ia dah ada di depan mata, cuma tak nampak kerana belum muncul di dunia nyata. Ia meminta anda untuk percaya, barulah muncul di depan mata.

Kita menjadi apa yang kita fikirkan. Jika kita percaya dengan cinta kita boleh bahagia lalu berjaya, maka itulah yang akan jadi dalam hidup kita.Ia akan terjadi sebaliknya jika fikiran kita memikirkan dengan cinta hanya akan ada duka dan sengsara.


Cinta bagi kita adalah lambang pada keperitan, perpisahan dan penderitaan. Jika anda percaya cinta rupanya begitu, maka itulah yang akan jadi dalam hidup anda. Cinta akan terbentuk mengikut persepi kita. Jika kita anggap cinta membahagiakan, maka jadi begitulah ia. Jika kita anggap cinta hanya akan membuat kita derita, tiap kali kita nak bercinta maka itulah yang akan jadi. Iadirealisasikan kerana ia dah menjadi kepercayaan kita.


Untuk nak cemerlang, nak berjaya dalam pelajaran, kerjaya juga perniagaan anda, kena ubah apa yang anda di fikiran, bina minda, rasa bahagia kemudian dengan sendirinya akan terbinanya stamina dalam anda berusaha mencapai impian anda.


Kalau suka boleh LIKE....

Tuesday, March 17

"you will never walk alone"





Youll Never Walk Alone!!
when you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark
At the end of the storm
Is a golden skyand the sweet silver song of a lark
Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown
Walk on, walk on
With hope in your heart

Kalau suka boleh LIKE....

Saturday, March 14

cOngrats to liverpool...


Akhirnya....! apa yang aku target betul la..
tak sia2 aku menyokong liverpool.. congrats to them..
man utd tue belagak sangat.. ada ke dia cakap benci liverpool..
tue la.. cakap besar lagi.. rasa in...!! haha

itu je aku nak cakap.. wahahaa...

Kalau suka boleh LIKE....

Friday, March 13

SuRvey

1.Four months from now, will you be in a relationship?
- maybe not.. but i alsho dunt know..

2. What color are your eyes?
- brown.. haha

3. What’s your full name?
- dont want to tell u..! hehe

4. Do you smoke?
- smoking is not good for health.. ;)

5. What in the world are you listening to?
- dan sebenarnya by yuna.. got it from krel.. tanx to him.. ;)

6. Are you married?
- still to early la.. soon.. hehe

7. Have you ever told someone you loved them and meant it?
- off coz..!

8. Is there anyone who doesn't like you because of something you didn't do?
- maybe..

9. Last phone call received?
- from u.. haha already del call register.. so i dunt know la. n cant recall

10. Do you miss anyone?
- maybe.. u kot.. hik3..

11. How are you feeling?
- biase jew..

12. Did any of your friends go out with your ex's?
- they are capels.. hik3 lol..! ;p

13. What are you wearing right now?
- body shirt n long pants..

14. Are you angry at anyone?
- norp.. maybe u kot.. haha

15. How is your hair?
- straight.. really beauty.. ;) planning to make it curl..

16. What’s the closest thing to you that's brown?
- my sis shirt

17. Do you like your first name?
- off coz..! luv it..!

18. Have you ever been awake for 48 hours straight?
- gile ape.. sleepy dowh..

19. Are you looking forward to being in a relationship with someone?
- ermm.. i dunt know.. juz proceed life as it is..

20. Are you happy right now?
- biase2 jew..

21. What is your biggest fear?
- GOD

22. What's one thing you've learned lately?
- past is past.. life must goes on.. (oweyz learn dish)

23. Do you get along with your parents?
- off coz la lol..!

24. Have you ever had a myspace stalker?
- erk..! no2..!!

25. Any recent struggles?
- not yet.. hehe

26. Last person you laughed at?
- ermm.. ofishmate

27. What are you excited about?
- 2nd BONUS...! in dish month.. cant wait for gaji time.. 23rd dish month.. yeah2..!!

28. Last person to tell you they love you?
- hahahahaaaa... secret.. ;p

29. What's the last thing you ate?
- nasi...

30. The last person to pick you up from somewhere?
- mai dad

31. Last thing you cried over?
- hard to forget.. suddenly i cried yesterday...

32. Are you confused about anything right now?
- yups.. juz me know wat it is..
Kalau suka boleh LIKE....

Title: Rahsia wanita yang perlu lelaki tahu

1. Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan air mata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya seorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan, dia akan lakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan, cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebaik saja ganggang diletakkan, dia akan menjerit kesukaan dan ! tak sampai sepuluh minit, semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita. Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita, cubalah mulakan dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu, teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!

18. Selepas seorang gadis jatuh cinta, dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati seorang gadis, cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar, benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah, bunga atau sekadar kad ucapan romantis). Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya. So, kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.



Think about it!
Kalau suka boleh LIKE....

PUISI

Isteriku, jika engkau bumi, akulah matahari. Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku.. Ingatlah bahtera yg kita kayuh, begitu penuh riak gelombang. Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasa akan silauan ku. Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi, malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.
Lalu...... Relakanlah aku menyinari planet lain,menyampaikan faedah adanya aku,kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan di planet lain...

*** Balasan Puisi sang isteri***

Suamiku, andai kau memang mentari, sang surya yang memberi cahaya, aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet yang telah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamu dan.... aku pun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu... AKAN TETAPIIIIIIII..
Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja, jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!! Kerana bilik tidur kita yang kecil pun belum sanggup kau terangi. Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita, di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti... Cuba lihat siapa dirimu... MATAHARI atau lilin ? atau jangan-jangan cuma mancis saja!!!!! please lah....!!! jangan la nak berangan!!

Kalau suka boleh LIKE....

7 kalimat



Tujuh kalimat Sabda Rasulullah S.A.W " Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut "

1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

3. Mengucap Astagfirullah jika lidah tersilap perkataan yang tidak patut

4. Mengucap InsyaAllah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.

6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.

7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah- mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah- mudahan selalu, walau sambil lalu mudah- mudahan jadi bisa, karena sudah biasa!
Kalau suka boleh LIKE....

SINAR CAHAYA AYAT KURSI

Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yg duduk diatas pintu rumah. Tugasnya ialah utk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan dihati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah sehinggalah Baginda mendengar jawaban salam daripada isterinya. Disaat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu. Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang,tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur,setiap perbuatan orang yg benar,pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya. Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda,Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."

Wassalam, "Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk Dunia Mu, Utamakan SHOLAT dan ZAKAT untuk Akhirat Mu"
Kalau suka boleh LIKE....

adakah cinta memerlukan sebab??

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalandi tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada sisuami. Ini dialog mereka

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?
Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!
Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.
Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!
Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata "Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!

"Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi.Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma.Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital.

Surat tersebut berbunyi begini :"Sayang! Jika disebabkan suara aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu...sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai mu.... sekarang bolehkah engkau melangkah?Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini,selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab.

Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia boleh dirasai dalam hati."
Kalau suka boleh LIKE....

2 bAngla yg sengal...

Senyum sikit..............>
Cerite brmula d satu station minyak. D station minyak nie ada 2 org pekerja bangla yg tau cakap melayu skit, omputih skit & bahasa bangla yg sememangnye dia pro. Sorg tu namanye Majid & seorg lg namanye Iqbal.

Pd satu arie berhenti sebuah kete mewah, mercedes utk mengisi minyak. Pemandu kete tu seorg Pak Arab. Kebetulan pula minyak d pam minyak tu dah abis, nie yg membuatkan Iqbal poning kepalo nak bgtau pd Pak Arab tu yg minyak dah abih. Pak Arab tu lak tak tau sepatah haram bahasa melayu, cuma> tau omputih skit & bahasa arabnye ler..

Iqbal bgtau PakArab tu sambil menyebut "fuel" & dsusuli gerakan memusingkan tangan menandakan minyak abih, tapi Pak Arab tu ternganga tak paham. Iqbal coba lg sekali dgn menyebut "fuel" & disusuli gerakan memusingkan kepala, tapi Pak Arab tu ternganga luas tak paham!!..
Iqbal tak tau nak wat camner..dia pon gi kat Majid utk menerangkan situasi sebenar. Mereka bercakap dlm bahasa bangla, & bunyiknye cam nie..
Iqbal: Majid, tolong aku majid, Pak Arab tu tak tau minyak dah abih..
Majid: ala...ko cakap je la..minyak dah abih..
Iqbal: dah cakap dah, tapi dier tak paham...aku lak, tak tau cakap omputih.. Yes , No, Alrite & I lap U tau ler..
Majid: Aku pun tak tau gak cakap omputih...
Iqbal: ala..ko tolong ler aku..
Majid: ok...aku tau sikit-sikit cakap arab..
Lalu pergi la..si Majid kat Pak Arab tu & dgn selamba dek..nye berkata
"Fuel!, Sodoqallah'hul.-.azim", baruler..Pak Arab tu paham & teros blahhh.... =)
Kalau suka boleh LIKE....

Problems..




Problems.. normal la dlm idop.. kalau tak ada problems.., cam mana la kita nak belajar erti sebenar kehidupan... Ada sorang membe aku nie.. Dia cita kat aku.., baru2 ni ex dia contact dia balik after 3 months dorang clash.. and betul la apa yang aku cakap kat dia dulu.. Ex dia pasti akan cari dia balik.. lelaki.. aku da paham sangat.. membe aku kata.., even sudah ada pengganti pun.. ianya tidak dapat buatkan seseorang itu lupakn ex dia semudah itu.. Thats a reason y aku rasa better aku single.. selagi aku rasa aku tak dapat nak buang yang lama., selagi itu aku akan single.. malas nak jadikn orang baru sebagai sandaran untuk aku lupakn yang lama..

Ada juga membe2 beritahu.., "ina.., aku rasa ko kena cari ganti.. senang.. habis cerita.. isikan kekosongan ko tue dengan bahagiakan n dibahgiakan oleh orang lain.. belajar untuk menyayangi insan lain.."

Aku tak hipokrit.. aku mmg mudah ske org.. but im not easy to fall in love.. eh.., nie mcm cite kesah aku lak.. hampir telupe lak yg aku sdg menceritakn probs membe.. haha

Bedasarkn ape yg membe aku crite.., ex die nie bkn btoi2 nk die pn.. Mcm ade sumting yg ex die nak.. mende ape tueh kurang dipastikn.. Before dorg clash.., mmg ex die nie ade gal laen.. tp tak pnah nk admit.. aku juz tak phm.. npe lelaki ske crik seribu alasan.. n npe gals senang2 je pcye.. aku termsk kot dlm golongan yg sng pcye.. sbenarnye bkn mudah pecye.. but syg n cinta tue buat kite bute..
even ape yg capel kite ckp tue da terang2 tipu.. but kite tetap pcye slagi ianye tak terbukti dpn mate.. tak gitu?? itulah yg dinamekn cinte itu bute..

So.., aku bg advice kt membe aku nie.. supye tak accept ex die blk.. coz aku xnk die rase ape yg aku rase.. ianye skt yg meninggalkn kesan yg sgt dlm.. tak perlu la aku crite lebih dlm.. ianya da pn berlalu.. even skang aku mcm tepakse troskn idop..
aku gagahkn kerna famili dan kengkawan yg still syg n nk tgk aku be strong dlm jalani keidupan ini.. aku rase tanpe bf pn kite leh idop..

ade sorg membe aku plak.. die frust.. die bru je cite kt aku.. and aku mmg ske dgr cite2 org frust2 nie.. Bedasarkn crite die.., gal tue akan jdi tunangan org tak lame lgi.. die dpt taw yg gal tue ske kt die.. juz tak bekesempatan nk btaw je..
disebabkn probs nie.., die mcm org btoi2 frust becinta.. frust mcm mati bini.. haha! sori beb if u bce nie.. (kui3)

mane taknye.. smpai die kate da mls nk stadi.. pdahal die da final sem.. juz a few months je lgi die akn grad... degree plak tue.. sesuai la frust mcm mati bini tue an?? hehe walaupe pn yg jadi.., idop kne diteruskn.. byk lgi gals kat luar sne..

lastly.., if u love/likes sumone.., juz let him/her know.. tak rugi pa pe pn.. its about feelings.. tak salah pn.. asalkn die taw ape yg kite rase.. coz.., we neva knows wat will appen in future.. we also dont expect wat will appen..

Kalau suka boleh LIKE....

Thursday, March 12

friendship



Orang kata friendship tue never ends.. but its that true?? Tak semua orang menghargai sesebuah friendship.. Aku termasuk kot dalam golongan orang yang tak menghargai tue.. huhu.. Aku sedar.. as manusia biasa.. normal la.. tak lari dari kesilapan..


Pendek kata aku banyak hilang membe.. Malas aku nak nyatakan sebab.. coz bagi aku benda tue da terjadi da pun.. let it be.. malas nak fikir.. bukan aku yang nak akhirkan friendship tue.. tapi.., juz dunt know y.. macam yang aku pernah cakap.. kita kena pilih kawan.. if kita rasa tak selesa.., wat for nak jadi hipokrit rite?? aku bukan talam 2 muke.. Aku talam satu muka je.. haha lol..!



when talking bout friendship.., aku rasa nak je putar balik masa.. Jump to 2002/2003... best sangat.. zaman persekolahan.. hostel life.. best gila. for the first time.. aku rasa seronok la.. hui3.. college life pun best juga.. riena.. amas.. fza.. alin.. ija.. k.ana.. k.nad.. wawa.. spe lgi eh?? kui2.. waaa.. mls maw engat.. nanti boleh nangis ooo... nie pun da rindu gila kat korang.. isk2.. sob2.. kapan mahu ketemu nieyh..!!

Kalau suka boleh LIKE....

Tuesday, March 10

TIPS ATASI KEKECEWAAN PUTUS CINTA

1. Feel Your Feelings
Lagi banyak kamu fikir mengenai keburukannya, lagilah kamu terseksa. Jadi, fikirlah yang baik-baik sahaja. Apa kata kamu menulis? Luahkan rasa!


Kalau suka boleh LIKE....

6 kunci utama kulit cantik

* Pencuci Muka
Asas utama membersih muka adalah utk menanggalkn sel2 kulit mati, mencerahkn serta menyihatkn kulit, memperbaiki protein tidak normal sambil memelihara kulit agar sentiasa lembut dan gebu. (yg nie aku gne biore - achne.. boleh la.. coz bg aku facial wash nie tak la pntg sgt pn.. asas je)


Kalau suka boleh LIKE....

Monday, March 9

a gal name

ollaa... tanx for viewing.. known as ina... live in sg bloh selangor.. im 23 dish year.. single.. love it..!

have 5 siblings.. im second.. have 1 beauty sis.. 2 cutiest sis and 1 macho bro.. n da most important is im the most beautiful n pretty among them.. haha


Kalau suka boleh LIKE....