Followers

Wednesday, December 22

Kau bajet kau HOT sangat kee??!

Aku anti betul dengan sesetengah orang yang tak pandai and tak tahu apa itu ETIKA! *eceh2...* Aku tanya baik-baik yang kau nak tengking-tengking aku da kenapa?? YES! I'm know that... "CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT!" Kat tempat yang GAH-GAH boleh la kau nak guna statement yang tak boleh diterima akal tue! Dengan aku.., SORRY TO SAY LA WEYH!! Apa gunanya ada promoter...? Aku tak heran la kalau kau nak curi ke nak bawak lari ke barang-barang yang ada... Bukan effect pun gaji aku.. Okeh! Sabar ina sabarrr!! haaiihh! Nasib aku tak tengking kau balik tadi..... 


Mungkin sesetengah orang hanya tahu cara-cara membeli belah di PASAR MALAM sahaja... Bila kita berada di kawasan PASARAYA..., kita seharusnya HORMAT promoter yang ada... Apa gunanya dorang bekerja kan?? Promoter diwujudkan untuk membantu korang-korang yang kononnya lagi pandai sebagai CUSTOMER untuk membeli barang-barang yang ada..... 


Situasi 1:-

Promoter: Yes Miss.., Nak cari size apa?
Customer: **Silent.... Teruskan kerja2 memunggah**
Promoter: Yes Miss.., May I help you?
Customer: **Keep remain silent.. Aktiviti memunggah semakin menjadi-jadi**
Promoter: Kak.., kat depan nie ada lagi yang belum dipunggah.. kat hujung sana pun banyak lagi kak.... *sambil tersenyum sinis*
Customer: *Pandang kerek terus blah*

Situasi 2:-

Promoter: Yes Miss.., Nak cari size apa?
Customer: *Pandang promoter.. Senyum.. Teruskan punggah..*
Promoter: Yang tue tinggal size 8 and 10 je kak...
Customer: Akak cari size 6...
Promoter: Dah habis dah.. Nie stock lama... Banyak size habis...
Customer: teruskan lagi mencari... and blah setelah kerja memunggah selesai... tapi satu haprak pun tak beli!

Situasi 3:-

Customer sedang membuka plastik baju kurung berwarna putih.... Sebagai promoter..., haruslah dia menegur customer supaya tidak membuka plastik itu agar baju itu tidak kotor....

Promoter: Cari size apa kak?
Customer: Saya cari size 13..
Promoter: Display ada kat depan kak... *tenang*
Customer: Saya memang nak cari size 13 nie... *dengan nada kasar*
Promoter: Yee.. Saya tahu.. Kat depan tue ada display.. *tenang*
Customer: Kenapa tak boleh ke saya nak buka yang nie? Malas nak lipat balik? *dengan nada kasar* 
Promoter: Bukan... Baju tue kan putih.. Saya takut kotor.. Tue je...
Customer: Saya nak baju kurung nie and kain navy blue size 22...
Promoter: *Teruskan kerja menulis bil.. Tanpa memandang langsung wajah minah belagak nak mampus tue*
Customer: Terima kasih
Promoter: **Aik... reti plak nak beterima kasih?? MAAF kau manaa???**



Okeh! Kat sinie.., aku nak ajar lah cara-cara membeli belah.... Bagi orang-orang yang agak batak tak pandai nak shopping.....

Firstly.., anything korang kena refer kat promoter.. Nak tahu display kat mana... tak payah susah-susah carik size.... Suruh je promoter tue yang cari.... Dia lebih arif kat mana dia letak size2 yang ada.. Dia lebih tahu size apa yang ada.. Size apa yang dah habis stocknya.. SO.., korang tak payah nak susah-susah tambahkan lagi kerja promoter..



Secondly.., once korang da bekenan dengan something.., refer dekat promoter.... Dorang kena bukak CASH BILL sebab memudahkan kerja dorang untuk buat MONTHLY REPORT..... Kalau da stock menimbun-nimbun..., memang susah lah kan nak tahu stock apa yang laku.. Stock apa yang tak laku... Cash bill tue la yang memudahkan kerja-kerja promoter...

Next.., kalau lah tetiba korang tak jadi nak beli after promoter da buka cash bill.., PLEASE RETURN IT BACK TO THE COUNTER! Return lah balik kat promoter tue tadi... At least..., takde la short dia punya stock nanti....

As a customer.., korang kena tahu kerja promoter BUKAN sekadar lipat-lipat kain baju yang korang dah selongkar tadi... Dorang kena buat report EVERY MONTH... Kena buat DAILY SALE... Kena PUSH TARGET! Every month ada target yang dorang kena achieve... Kat sinie la komisyen akan masuk.... And sometimes dorang kena buat RETURN STOCK... PACKING STOCK.. TAMPAL HARGA..... CHECK STOCK... Bla bla bla blaa....

Gunakanlah perkhidmatan promoter yang telah disediakan tue... Bukan mudah nak jadi promoter nie... At least respect lah mereka... Tak payah nak belagak pandai sangat....

 


 ***the end***

Kalau suka boleh LIKE....

2 orang nak bebel jugak:

faizeenfafa said...

Kakak, terbaek lah! Sokong anda! ;)

ina said...

haha... sangatlah menyampah layan customer yg tak phm bahasa nie... kih3