Followers

Monday, January 31

New User Twitter?

Okay.. Mungkin sesetengah orang pelik kenapa lah aku ada twitter.. Aku bukan artis pun... Memang! Tapi.., saje nak mengisi masa lapang layan artis-artis... Minat sangat kat dorang even dorang just reply ":)".., pun da cukup memadai.. Tak taw la kenapa... 


Okay.., kat sini aku bukan lah nak membebel apa pun.. Just nak ajar for those yang baru ada twitter account.. Nie pun diatas permintaan salah seorang daripada senior teknik dulu.. hai2 Kak Yan.... hiiihiiii

First.., bila kite login twitter nie.., home nya akan appear all tweets from all twitters yang kite follow.. Contoh...:-

Nie homepage twitter aku..

Mungkin kalau yang masih baru dalam bidang twitter.., pening tak taw ape nak buat kan? First of all., korang follow je twitter kengkawan korang... Artis-artis yang korang minat... Contoh? :-




Then, follow

After korang follow.., all tweet by Vanidah Imran for example akan appear dekat homepage korang... So.., 1st step after follow, start la bertweet yerr... Contoh?


taip la pa pe tweet yang korang rasa nak taip..

Seperti apa yang aku telah mentioned tadi, all tweets akan appear kat homepage.., In case la korang nak reply tweets tue.., just click je reply.... Contoh lagi?




Kekadang, artis nie bila da banyak sangat tweets yang die nak reply..,so die telupe apa yang korang reply to subjek to what... *ape aku merepek nie?* Okay just see example:-


RT means Reply Tweet

Kat sinie die nak bagitaw kat aku yang dia reply tweets aku "Good morning to @Farahdhiya_Fd @DanishNora @LisaSurihani... have a nice day... :)" and "Good morning Love! u too ya., :-)" adalah tweet yang dia reply.. Same la macam kita msj2 orang.. hihii


@Mentions

@Mentions nie refer to all tweets yang orang tweet name kite.. Wheter orang tue reply tweet kita.., or orang tue sesaje nak tweet kita.... Kat sinie la kita boleh cek... :) and Timeline pulak functions dia sama je macam homepage tue.. Update from all tweeters yang kita da follow... :)

So.., aku rasa sampai sini je dulu.. Kalau ada any questions just ask me.. hiiihiii

p/s: kalau korang nak artis tue reply tweets korang.., korang kena la sangat rajin follow dorang punya tweets and reply la dari satu tweets ke 1 tweets.. Wish good morning ke good nite ke.. Believe me..! One day dorang will reply jugak... So.., selamat mencuba nasib! hiiihiii



 


 ***the end***

Kalau suka boleh LIKE....

2 orang nak bebel jugak:

LehaMY said...

actually , best gak men twitter nie . hehhe . cakap jer apa nak cakap. ngeee :D

apapun , selamat menikmati dunia twitter :D

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

xder twitter...