Followers

Tuesday, September 13

Nyawa vs Mudah

AMARAN: Entry ini mungkin sedikit panjang.. Sedikit je lah..



Kekadang aku tak paham betul dengan sesetengah orang yang mengamalkan sikap ambil mudah dalam setiap perkara termasuklah nyawa sendiri.. Kekadang dorang nie bukannya apa.. Nak permudahkan kerja.. Nak percepatkan masa.. Persoalannya sekarang kenapa perlu ambil jalan pintas tapi membahayakan nyawa sendiri? Tak payah nak berani mati sangat lah....!!



Sebelum aku bebel panjang panjang., aku nak share sedikit tentang al-dharuriyyah al-khamsah... Okay.. Mungkin yang tak pernah dengar word nie rasa apa benda lah si ina nie duk merepek segala bagai.. Nak tahu maksud teruskan lah membaca yee... Kali nie aku nak jadi ala ala ustazah tak bertauliah sekejap.. hakhakhak



Dari ilmu yang telah aku kaut sem lepas, so aku nak share sedikit sebanyak dengan semua orang yang membaca belog hingusan aku ini.. Kita sebagai umat Islam perlulah menjaga lima perkara yang terkandung dalam al-dharuriyaah al-khamsah.. Maksud nie korang google lah.. Yang aku tahu al-dharuriyyah nie merupakan salah satu element dalam Maqasid Syariah.. Sorry ye kengkawan. aku serius lupa!





Apa yang aku tahu ada lima asas al-dharuriyyah al-khamsah... Pertama ialah AGAMA.. Kedua ialah NYAWA... Ketiga ialah AKAL.. Keempat ialah MARUAH.. Lastly is HARTA




1) AGAMA

Agama atau dalam bahasa arabnya al-din.. Agama merupakan perkara paling utama yang perlu dipertahankan oleh setiap umat Islam.. Kita sebagai umat Islam memang diwajibkan mempertahankan agama.. Jangan pandang sambil lewa bila agama Islam seolah olah dipijak pijak.. Ini merupakan salah satu daripada tanggungjawab kita sebagai seorang muslim.. 


Okay! Mungkin orang akan ingat pertahankan agama hanya setakat bila orang duk pie kutuk Islam baru kau nak bunyi segala bagai padahal diri sendiri entah kemana!


Ingat sikit.. Pertahankan agama bukan setakat itu sahaja.. Ianya dah menjadi kewajipan setiap Muslim untuk pertahankan agama sebagai individu Muslim seperti kewajipan menunaikan solat lima waktu.. Penuh ke tak dalam sehari? ke lubang sana sini.. puasa? zakat? haji? *peringatan kat diri sendiri jugak*


Kalau Islam dalam diri tak boleh nak pertahankan, macam mana nak pertahankan Islam secara keseluruhannya? *peringatan kat diri sendiri lagik*






2) Nyawa

Nyawa seharusnya dipertahankan oleh setiap orang.. Protecting everyone's life is equally important and menjadi kewajipan kepada setiap individu dan juga masyarakat.. Sorry aku terpaksa campur aduk english malay.. Al-maklumlah belajar in english.. Bila nak duk tafsir in malay tue jadi lembab sikit.. kahkahkah


Kat sini aku nak cerita kenapa hukum hudud diwujudkan dalam kes pembunuhan.. Hukum hudud nie, kalau orang tue didapati bersalah membunuh seseorang, pembunuh itu akan dihukum bunuh.. Nie adalah untuk menghalang kes pembunuhan berlaku kepada orang lain pulak.. Biasanya orang kalau dah sekali membunuh, akan berani untuk melakukannya sekali lagi.. 


Oleh itu, aku sertakan sekali surah al-Baqarah: 179

"And there is for you in legal retribution (saving of) life, O you (people) of understanding, that you may become righteous."

"Dan di dalam hukuman Qisas itu ada jaminan hidup bagi kamu, wahai orang-orang yang berakal fikiran, supaya kamu bertaqwa."



Okay! Yang lagi tiga aku rasa nanti aku share.. Perkara kedua yang harus dipertahankan oleh setiap Muslim ialah Nyawa kan? So, sekarang nie aku tak paham kenapa sesetengah orang sanggup ambil jalan pintas untuk memudahkan perjalanan dorang.. Aku rasa semua orang tahu bahawa dosa bagi seorang Muslim commit suicide.. 





Aku yakin korang pasti pernah lihat situasi orang melintas jalan besar dengan kenderaan punya superb busy bawak laju laju macam tengah lumba F1.. Si pelintas tak reti-reti nak guna jejantas WALAUPUN jejantas tue depan bijik mata dia.. Dia lebih rela lintas jalan superb busy + bahayakan nyawa + bagi orang trauma + bagi orang jerit-jerit + melambatkan masa orang lain sebab terpaksa settlekan dia if dia kena langgar..




Apa punya jenis manusia pun aku tak paham.. Bila kemudahan takde, duk pie sibuk mintak + pungpangpungpang sana sini selagi tak dapat.. Bila dah dapat.., bila dah ada..., tak reti nak guna.. Reti nak rosakkan nombor satu! Aku paling anti kalau tengok orang lintas jalan besar tak guna jejantas.. Sekarang kalau jalan kecik tapi superb busy, mesti akan ada zebra crossing.. Koman koman pun ada la lampu isyarat kan.. Walaupun sesetengah pemandu nie bukan reti reti nak paham orang nak lintas jalan..



tak ke menempah maut namanya nie

Aku jadi emo macam nie sebab benda macam nie pernah jadi depan mata aku.. Bukan orang mati kena langgar.. Tapi orang lintas jalan tanpa guna jejantas.. Tak kurang juga yang tunjuk hebat lintas landasan train.. Ini memang hebat! Aku memang superb tak paham and tak boleh nak paham lah.. Dah pasaipa lah nak bahayakan nyawa sendiri.. Dah sah sah train confirm confrim delay.. Mana nak tahu bila dia nak sampai kan? Mana lah kita nak tahu bila dia nak lalu kan?





Aku terpikir nak buat entry nie sebab aku ternampak tembok yang telah dibina di sekitar landasan train yang ada apartment tepi landasan kat area-area LRT Bangsar tue.. Kalau korang perasan lah.. Ke aku je baru perasan? Gila tak perihatin aku nie.. Dalam hati aku just cakap "Alhamdulillah.. Tiada lagi orang gila nak buat kerja bukan bukan lagi lepas nie.. Aku dah lama tak naik train.. Dulu pernah ada kes orang digilis train dekat landasan Segambut.. al-fatihah ke atas arwah...


Semoga kita sentiasa menjaga diri dan berwaspadalah.. ehh..!

Gamba credit to google

Kalau ada kesalahan sila lah perbetulkan.. Setiap orang pasti akan melakukan kesilapan... :)



p/s: Tak sabar nak tunggu jumaat!! ada barang baru baikkk punyaa!



 


 ***the end***


 

Kalau suka boleh LIKE....

12 orang nak bebel jugak:

kura said...

hargailah agama dan nyawa ye. Eheh.

wah, barang apa?

H.J said...

hai ustazah..tengah tunggu UCL ni..ehehe

A Crack Mirror said...

aduh2.. agak terkesan lah dengan entry awak ni...
sebab dulu saya sangat suka cari maut...cz malas nk naik tangga jejantas..but since da bnyak iklan2 kesedaran "hargai nyawa anda" saya da rajen panjat tangga jejantas..

motivation masa memanjat tangga tu " xpa2 ni semua xercise...nanti blh kurus.." hehe.. bgs x?? ;p

ina said...

@kura tguuu ri jumaat bru hapdet.. hik3

ina said...

@H.J seri je bole pegi? hak3

ina said...

@A Crack Mirror : hihi sje je nk wat entry nie nk m'ingatkn org lain supaya lebih menghargai nyawa sendiri..

waa gud! tk nyah sesuh gie jogging segala bagai... ari2 da ade free exercise.. hihi

H.J said...

haha..boleh je pegi.jumpa kat emirates plak nanti..haha

ina said...

@H.J : bole pegi jauh ke?? kehkehkeh

Nonie said...

yup..sekarang semua orng nk senang n nk mudah je.Nyawa mcm ade je kt pasar malam...slamber je wt pape hal...

H.J said...

tunggu dan lihat je la blh pegi smpai mana..haha

aku ada bakat nak jadi novelist ke?ahaha

Diana @ bilakukatacinta said...

ai..nice entri dik....

tomatokering :) said...

nice sharing ustazah ina .. hihikk ;p

memang ramai tak nak guna jejantas sebab malas panjat . tpi elok2 boleh panjat tangga tu lgsung tak boleh panjat bila dah kena langgaq . tak kena lg memang lagu tu . huhu